Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Κι όμως! Έχουμε εκλογές!


Μα οι περισσότεροι κλείνουν ταξίδια!!!

Περπατάω στους δρόμους, μπαίνω στα μαγαζιά, μιλάω με φίλους, γνωστούς... για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε... ναι, και όμως... αυτό που ούτε κι εσείς φανταστήκατε... ούτε κι εμείς το συζητάμε! Κι αν η συζήτηση, στο ξώφαλτσο πάει εκεί... αντιμετωπίζεται.. όπως την ενοχλητική γειτόνισσα... ναι, εκλογές θέλαμε τώρα... αυτό μας έλειπε... και άντε τρέχα να ψηφίσεις..

...Τρέχα να ψηφίσεις... που να τρέχουμε τώρα.. για τέτοια είμαστε; Εμείς προτιμάμε αραχτοί στον καναπέ, τηλεκοντρόλ ανά χείρας, και κανένα καναπεδάκι δεν θα μας χαλούσε.. και τηλεμαχίες! Α, ναι, ρε γυναίκα, πιάσε και μία μπύρα!

Αα! όλα κι όλα, φέτος είχαμε και δύο!.. οποία τέρψις για το φιλοθεάμων κοινό! Διότι ήταν τόσα πολλά αυτά που έπρεπε να αποκαλυφθούν στον λαό, που δεν χωρούσαν σε μία!! Βέβαια! Και τώρα μετά από δύο debates! είμαστε πια όλοι μας καλύτερα ενημερωμένοι και βαθύτερα κατασταλαγμένοι ώστε να ασκήσουμε με περισσότερη σύνεση το εκλογικό μας καθήκον...

Καθήκον και δικαίωμα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο Σύνταγμα των Ελλήνων! Ένα δικαίωμα για το οποίο οι προηγούμενοι από εμάς πάλεψαν για να αποκτήσουν.. άντρες και γυναίκες!!! Κι εμείς; Μα... καλά, δεν παλεύουμε εμείς;

Δεν παλεύουμε με κάθε λογής δυσκολία και φουρτούνα στην καθημερινότητά μας; Φυσικά και σίγουρα, μα... μήπως όμως αυτήν την βαρύτιμη καθημερινότητά μας, την παραδίδουμε τελευταία στιγμή και... βιαστικά βιαστικά, λες και είναι το μίασμα που δεν θέλουμε να κρατήσουμε γιατί θα κολλήσουμε... σε λάθος χέρια;

Και πως γίνεται, πάντα να ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων ότι ήταν τα λάθος χέρια! Και μετά την παραδίδουμε στους άλλους, που όμως κι αυτοί... είχαν τα ίδια λάθος χέρια! Μα τι γίνεται με αυτά τα χέρια; Μήπως τελικά δεν φταίνε ούτε αυτά τα χέρια;

Μήπως να βάλουμε replay και να ξαναδούμε την φάση καρέ -καρέ; Ίσως έτσι βγάλουμε ενδιαφέροντα συμπεράσματα! Ίσως έτσι να παρατηρήσουμε τελικά σε ποιο σημείο της όλης διαδικασίας γίνεται το λάθος... ένα λάθος που πάντοτε ανακαλύπτουμε εκ των υστέρων!

Όμως, αυτήν την φορά, έχουμε ακόμα την ευκαιρία, τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να μην το επαναλάβουμε αυτό το ίδιο λάθος! Έχουμε ακόμα την ευκαιρία να κλείσουμε την τηλεόραση, να μην ακούσουμε τις ομιλίες και τα debates, να μην δούμε τις... ειδησεογραφικές εκπαραθυρώσεις!

Έχουμε την ευκαιρία, πολύ απλά... να καθίσουμε και να σκεφτούμε, ειλικρινά και υπεύθυνα... αντικειμενικά και ήρεμα! Εμείς μαζί με τον εαυτό μας! Τι απασχολεί εμάς και ποιος θα μπορούσε να νοιαστεί! Τι νομίζουμε ότι πρέπει να γίνει και ποιος θα μπορούσε να το κάνει! Τι μας υπόσχονται και ποιος μπορεί να λέει την περισσότερη αλήθεια... γιατί για όλη... μόνο στην ουτοπία... άλλη χώρα αυτή!

Να σκεφτούμε για τον αν η συνείδησή μας θα είναι ήσυχη, όχι μόνο την ώρα που ψηφίζουμε, αλλά και μετά... εκ των υστέρων!!!!

Και κάπως έτσι... σιγά σιγά, κάποιοι θα πηγαίνουν σπίτια τους, χωρίς συνοδεία και φρουρούς, και κάποιοι άλλοι θα το σκέφτονται διπλά πριν εκστομίσουν κι άλλο ψέμα!

Η δύναμή μας τελικά δεν είναι η ψήφος μας από μόνη της... η πραγματική δύναμή μας είναι η ενεργή σκέψη μας!


Phaethon

4 σχόλια:

Makiaveli είπε...

Κάποτε η διαδικασία των εκλογών οδηγούσε τον κόσμο σε φανατισμό, πόρωση και διαμάχες.

Λιγο αργότερα μετατράπηκε σε ένα show, σε ένα πρωινάδικο με μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερους πρωταγωνιστές και κομπάρσους.

Αυτη τη στιγμή, δυστυχώς, δεν είναι παρά ένας απλός αγώνας, κάποιων άλλων, που δεν είναι "δικοί" μας όπως είναι, για παράδειγμα, ο Παναθηναικός ή ο Ολυμπιακός....

Calchas είπε...

Πολύ καλό το άρθρο σου όπως επίσης και πολύ όμορφο και καλοστημένο το ιστολόγιο σου.

Συμφωνω απολυτα μαζί σου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εκλογών εδώ και χρόνια είναι η αδιαφορία των πολιτών. Και αυτο εκμεταλλεύονται οι πολιτικοί και μας οδηγούν εκει που μας οδηγούν

Clio είπε...

Πολύ προσεγμένο το άρθρο σου. Νομίζω ότι όσο θα υπάρχουν οι αυλικοί του καθενός δύσκολα θ αλλάξουν τα πράγματα.. Όταν η προτεραιότητα όλων μας είναι το ατομικό κι οχι το συλλογικό συμφέρον, αυτοί πάντα θα είναι στο προσκήνιο.. Αν δεν πεινάσουμε δεν πρόκειται και να τους αλλάξουμε.. Δυστυχώς..

Phaethon είπε...

Σας ευχαριστώ όλους ειλικρινά για τα καλά σας λόγια... μου δίνετε πραγματικά θάρρος!

Έχεις απόλυτο δίκιο Makiaveli. Αυτή ακριβώς ήταν ή πορεία.. και τολμώ να προβλέψω ότι σιγά σιγά θα φτάσουμε σε απίστευτα επίπεδα αποχής... κάτι που βέβαια, συνάδει απόλυτα με τα μεγαλοσυμφέροντα!! Το όνειρό τους είναι να ψηφίζουν μόνοι τους!!!

Calcha, θα πρέπει να ομολογήσω ότι αυτό το πράγματι πολύ όμορφο και καλοστημένο ιστολόγιο μου το έφτιαξε ένας πολύ καλός φίλος τον οποίο και υπερευχαριστώ για άλλη μία φορά!

Όσον αφορά το άρθρο, θεωρώ ότι η αδιαφορία μπήκε στην πολιτική σκέψη του Έλληνα και την διαβρώνει ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς, τροφοδοτείται από τους πολιτικους και δημοσιογραφικούς κύκλους για ευνόητους λόγους!

Και, ναι, Clio, έχεις απόλυτο δίκιο. Οι αυλικοί διευκολύνονται στις αναζητήσεις και στα παιχνίδια τους όταν είμαστε είτε ατομιστές, είτε αδιάφοροι!! Και αυτό άλλωστε τροφοδοτούν κατά περίπτωση...